maandag 24 januari 2011

Roedelgedrag

Met zo'n roedeltje van 5 zie je prachtige dingen!
Een dag of wat terug vonden ze een bal aan een touw in het bos. Die ging dus mee naar huis. Ik vond het niet goed dat hij mee naar binnen ging, dus hij ligt voor de voordeur. Als we dan gaan wandelen, gaat hij mee en komt ook weer netjes thuis. Dat doet die bal niet zelf, daarbij wordt hij een handje geholpen door het hondenvolk.

Vanavond nam Sicco de bal mee naar het bos. Dat is standaard: hij is als eerste buiten, is de roedelleider én tevens balgek, dus dat is duidelijk. Maar in het bos is hij toch wel afgeleid door de tevenplasjes, dus dan vergeet hij zijn bal wel eens. Kalish zit dan vaak op de loer en pakt de bal af, maar vanavond was het Ace. Hij is niet super balgek, maar wel een hebberd. Hij had de bal al vrij snel en paradeerde ermee door het bos: staart hoog, hij vond zichzelf een hele Piet. Op subtiele wijze is hij de laatste tijd aan het uittesten hoe ver hij kan stijgen in de rangorde en dit past dan goed in het plaatje.

Aan het eind van onze wandeling moeten de honden weer aan de riem. Ik sta dan stil en doe ze een-voor-een aan de riem. Ze komen dan meestal uit zichzelf al naar me toe. Ace stond naast me en ik deed hem aan de riem. Hij liet de bal vallen en verloor alle interesse. Tja, met de bal sjouwen op veilige afstand is één, maar zo aan de riem, waar je niet kunt uitwijken voor de grote baas, dat is nog net een stapje te ver voor hem. Daar waagt hij zich niet aan, dus liet hij de bal vallen.

Jelle snuffelde vervolgens aan de bal. Hij is erg balgek. Maar hij heeft vorig jaar bijna de tip van zijn oor verloren tijdens een confrontatie met Sicco en sindsdien is hij er klaar mee en weigert elke confrontatie. Dus Jelle laat het bij een enkele snuf en ziet verder af van de eigendomsrechten op de bal. Teveel risico.

Sicco stond er al die tijd bij alsof het hem niet interesseerde. Toen de andere reuen hun punt gemaakt hadden, keerde hij zich om, pakte de bal en zo gingen we naar huis... De rangorde is weer duidelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten