zondag 6 december 2009

Met z'n allen hardlopen

Vandaag ben ik weer gaan hardlopen. Dit keer mochten alle 5 de zwartjes mee. Ik koos een stukje buitenaf, waar ze los kunnen en waar bijna niemand loopt, zeker niet tegen de schemering. Ik hield er namelijk rekening mee dat er wel eens eentje wat achter zou kunnen blijven. Sicco is niet zo'n duursporter, vaak gaat hij achterlopen met een hoofd van "is het nog ver?". Er zijn dan twee opties: ofwel als een soort veedrijver de meute voor je uit werken ofwel ze maar gewoon achterlaten en dezelfde route terug nemen. Dan kom je ze wel weer tegen. Dat laatste koos ik voor, want dat veedrijven bevalt me bar slecht.
Nou, ze hadden er blijkbaar zin in, want ze bleven helemaal niet achter. Zelfs Sicco liep keurig mee. Hij had er duidelijk schik in. Ja, het is ook al weer een hele tijd terug dat ze meegeweest zijn met hardlopen en wat nieuws vinden ze doorgaans wel leuk.

Het is leuk de verschillen te zien tussen de honden. Zoals gezegd is Sicco geen duurloper. Hij is een sprinter, die het doorgaans niet zo heeft op die lange afstanden. Jelle daarentegen vindt duurlopen heel leuk. Of het nou naast de fiets is of mee met hardlopen, hij vindt het erg leuk. Weliswaar heeft hij de neiging wat te lang bij tevenplasjes te blijven hangen en daardoor achterop te raken, maar als hij meeloopt, dan loopt hij in een mooi gelijkmatig drafje. Naarmate zijn leeftijd vordert wordt dat achterop raken wat meer. Hij kan het nog allemaal makkelijk aan, maar doet het wel rustiger aan en ziet het nut er niet altijd van in om mij weer in te halen: achteraan bungelen is ook OK.

Dasha en Kalish zijn een beetje gelijk: ze kunnen met gemak een duurloop aan en ze vinden het ook leuk om mee te gaan, maar ze missen een beetje een doel. Rennen is prima, maar dan achter een hert of bal aan. Verplaatsen van A naar B is ook prima, maar dan wel met een doel. Ze gaan dan op zoek naar eetbare zaken of naar sporen van wild. Wellicht is dat de aard van een teefje: geen energie verspillen, maar alleen doelmatig aanwenden. Ze lopen allebei heel soepel en zijn absoluut niet moe, maar ze zijn wel constant bezig met andere zaken.

En dan heb je nog Ace. Ace is echt mijn hardloophondje van dit moment. Hij is van het type "hoe meer energie je verspilt hoe beter". Hij vindt het overduidelijk geweldig om met hardlopen mee te gaan. Hij rent continu van voor naar achter: - vooraan kijken wat de teefjes doen - achteraan kijken waar ik blijf - even bij Jelle buurten (zijn grote vriend) en dan weer naar voren om te zien of hij niks mist - en dan ziet hij opzij iets wat hij even moet checken - en dan komt er een grote plas, waar hij uiteraard even flink in moet plonzen... enz. enz. Het verschil met de teefjes is dat hij totaal niet bezig is met een bepaald doel, tenzij je het domweg plezier hebben en verspillen van energie een doel vindt...
Onvermoeibaar racet hij van voor naar achteren en heeft het overduidelijk super naar zijn zin. Het was dan ook geen verrassing dat hij geen zin had om de auto alweer in te moeten... Als het aan Ace ligt gaan we elke dag rennen ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten