woensdag 25 maart 2009

Bullepezen

Hoe snel kan een hond leren? Heel snel! We weten dat honden uit één enkel incident conclusies kunnen trekken. Eén keer de deur open krijgen kan genoeg zijn om een notoire deur-opener te worden. Ook kan één slechte ervaring zich in de hersenen van een hond vastzetten en leiden tot een fobie.

Ace heeft ook zoiets en wel met bullepezen. In een split second had hij er ineens een heel sterke associatie mee...

Het incident gebeurde op een van de hondenshows, toen Ace nog een kleine pup was. Kalish werd op die show uitgebracht en Ace en Auke waren mee. Ze waren nog te klein om een hele dag alleen thuis te blijven en bovendien was dat een goede socialisatie-kans. Dus tussen het showen en shoppen door liepen André en ik met de puppen rond. Een voor een, zodat ze zelf de wereld leren verkennen en niet teveel afhankelijk van elkaar zijn.
Ace vond het allemaal prachtig en liep opgetogen overal op af. Staartje in een hoge kwispel, hij had de tijd van zijn leven. Vooral de standjes met kluiven en koekjes zijn dan natuurlijk geweldig interessant. Zo ontdekte hij een grote ton, gevuld met bullepezen. Hij ging erop af en snuffelde eraan. Op exact dat moment stond André op een putdeksel, die met een scherpe klik omklapte. Ace schrok zich rot en deinsde terug. Hij had duidelijk het idee dat die klik bij die bullepezen hoorde, want hij durfde er niet meer naar toe. Enigszins onder de indruk vervolgde hij zijn verkenning over de show. Bij een ander standje stonden ook bullepezen en we leidden hem er expres naar toe. Zodra zijn neus echter de geur van de bullepezen opving, schoot hij achteruit. Met koekjes en geduld wisten we hem in de buurt te krijgen, maar hij had duidelijk een afkeer gekregen van die dingen.

Een maandje later waren we weer op een show en liepen er weer met de pupsels rond. En weer gebeurde het. Zodra Ace de geur van bullepezen in de neus kreeg, deinsde hij terug. Oei, het zat blijkbaar toch wel diep. We besloten een zakje met korte stukjes bullepees te kopen en dit thuis aan de honden te voeren. Dat bleek geen probleem en ook Ace smikkelde de lekkernij met veel enthousiasme op. We zagen geen enkele terughoudendheid, hij pakte het direct aan en ging er direct op knabbelen.

Helaas bleek een show later dat dit niet het gewenste effect had, want Ace bleek nog steeds een sterke associatie te hebben met bullepezen die op een show liggen...

Begin deze maand waren we op de show in Leiden. Ace is ondertussen een grote jongen van 10 maanden. We liepen weer met hem rond en waren eigenlijk niet meer zo mee bezig met zijn bullepees-fobie. We hadden een tijdje niet geshowd en dus ook geen bullepezen meer gezien. Toen we langs een standje kwamen met bullepezen deinsde hij toch weer geschrokken terug. Het zit dus echt helemaal vast in zijn geest: bullepezen zijn foute boel.
Het is toch ongelofelijk hoe zo'n klein incidentje een impact kan hebben op zo'n dier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten